Het is eindelijk vrijdag 15 maart, we zijn al dagen aan het “afscheid nemen” van iedereen alsof we gaan emigreren ! maar we gaan natuurlijk wel ruim 3 weken naar een heel andere wereld toe.. en je weet maar nooit..

Een hoop voorbereidingen hebben we voor ons uit en uiteindelijk op de lange baan geschoven ,deze reis was veel moeilijker om te organiseren dan een rondreis door zuid-afrika.

maar we zullen wel zien ,we zullen er vanzelf achter komen of we nu echt rood en witte tape op de bumper van onze huur auto moeten plakken?? of dat het er gewoon al op zit …of dat het een broodje aap verhaal is …of we nu echt dagen kunnen rijden zonder te kunnen plassen???? of zonder iets of iemand tegen te komen..behalve misschien een olifant .. dat we zonder brandblusser de grens niet over komen ??? en of botswana en zimbabwe echt zoveel mooier zijn dan zuid-afrika….

Toch nog maar even langs de kapper,mijn haar kan nog wat korter ,toch nog maar een lange broek in de koffer ,filmcamera is leeg, malarone en deet tegen de malariamuggen hebben we in grote hoeveelheden in de koffer zitten .

nog een keer alles uit mijn koffer ,nog een keer afscheid nemen en nog een keer bedenken of we alles hebben .

vast niet maar een heleboel hebben we wel !!ik ben zenuwachtig ,voor het eerst ben ik zenuwachtig..we gaan echt een avontuur tegemoet !

een paar uur voor vertrek ben ik klaar ,ik weet niet wat ik nog moet doen en ijsbeer maar wat rond.

Jos is op tijd om ons weg te brengen ,gertjan is er ook om 17 uur ,maar moet nog even omkleden ,bellen ,wat regelen ,de tijdklokken instellen en natuurlijk zijn koffer dicht doen !

ik haal de overbodige kaartjes uit gj zijn portefeuille …

een half uurtje later zijn we er klaar voor ,heb je de paspoorten ? heb je de papieren,opladers,malarone,kaart,boekjes ?????ja,ja,ja,natuurlijk heb ik alles !!ik heb wel 100 keer alles nagekeken !!!ik ben toch niet gek!!!

rustig rijden we naar schiphol er is gelukkig geen file en 40 min later zet jos ons af .

kinderachtig moet ik mijn tranen inslikken ,alsof we gaan emigreren ..koffers uit de achterbak en tas om mijn nek ,we zijn er klaar voor !

we hebben alle tijd om sigaren te kopen ,wat te eten en een beetje rond te kijken .maar dan wel eerst even inchecken..

In de hal staan nieuwe apparaten er komt geen mens meer aan te pas om je boardingpas te krijgen ,of om je bagage in te checken .

Nou dat is voor mij te moelijk hoor gertjan, doe jij dat maar !

gertjan doet mijn paspoort erin …ge waar is jouw paspoort??? gertjan’s gezicht versteend …dat heb jij toch???ik heb het 3 keer gevraagd !!!! ja ,klopt ik had je portefeuille in mijn tas …ik zie hem niet….waar ik ook kijk ….

ineens bedenk ik me dat ik overbodige kaartjes eruit heb gehaald !!! die heb ik in de kast gelegd …en de portefeuille netjes zoals het hoort naast mijn portemonnee gelegd..!!!!

oh nee….wat ben ik stom!!!!!hoe krijg ik dit nu voor elkaar???jos…waar is jos????we moeten jos bellen!!!!gertjan gaat naar de douane en komt bedrukt terug ..nee met een voorlopig paspoort mag je niet naar afrika …..

char is net klaar met werken en zou naar neselande gaan ,jos zit in de file ….we bellen char ,we bellen jos ..bellen char ..bellen jos ..

een klm meisje vertelt ons dat we tot ongeveer 19.30 uur de tijd hebben …het is nu 18.30..

vrijdagavond,het regent ..char en jos hebben een uur de tijd om onze vakantie te redden !!!

we leggen eens een keer de verantwoording bij hen !!!

we what’s appen…dat het een lieve lust is …nog 22 km…nog 21…20….

char stuurt een foto van het paspoort en het internationale rijbewijs !

we bellen…jawel we halen het wel !!! 14 km..13…

nog 8,7,6,5….

in de verte zie ik jos..nee dat is jos niet!!!

achter me zie ik de volvo van gertjan!!! jos zit grijnzend aan het stuur!!!

char belt waar ben je nou???ik zie haar bij de draaideur staan !!! ik zie het paspoort in haar hand ..

ik ben nog noooooit zo blij geweest om haar te zien !!! ze zijn op tijd!!!!

we lopen met onze paspoorten door de controle, ik moet weer mijn tranen binnenhouden…

binnen 5 min zijn onze koffers op weg naar het vliegtuig ,18 kilo en 17 kilo..op weg naar johannesburg!!

we hebben nog tijd genoeg om door de douane te gaan ,wijn ,sigaren en sigaretten te kopen en zelfs nog een broodje .

op tijd staan we in de rij om het vliegtuig in te gaan het maakt ons niet meer uit wat we vergeten zijn ,alles is verder oplosbaar !

Heel snel lopen we over het charles de gaulle op weg naar het volgende vliegtuig.

we zien het grote vliegtuig staan wachten ,een dubbeldekker !!!helemaal opgelucht gaan we op tijd de lucht in!!! en ongeveer 10 uurtjes later landt het enorme bakbeest van een vliegtuig op het vliegveld van Johannesburg!

Dit avontuur werd mede mogelijk gemaakt door Charly en Jos!!!

Liefs van ons,we hebben alles onder controle!!