Zondagavond lekker kip gegeten in ama amanzi en daarna samen op ons eigen terras gezeten met als enig gezelschap een hele grote kever en een grote miljoenpoot .

we hebben onze auto langzamerhand door ,het blijkt heeeel verstandig te zijn om de spiegels in te klappen want we zijn aanmerkelijk breder dan de zandpaden en aan alle kanten nemen we takken (gelukkig geen stammen ) van de bomen mee.

Vanmorgen werden we op tijd wakker en wilden gelijk gaan douchen want we willen op tijd vertrekken …we horen geen water en we hebben geen water ..nu zijn we wel wat gewend omdat dit in tsjechie ook wel eens gebeurd ..maar nu vond ik het niet echt leuk!!

maar oke ..dan maar mijn kleren van gisteren ,dan maar geen haar wassen… ach wat maakt het uit …

gertjan zou een emmer water halen uit het zwembad zodat we een soort van de wc kunnen doortrekken …

issabella komt aanrijden en heeft gelukkig binnen een paar minuten de stroom weer aan kunnen zetten ,soms is het geluid van de wc die volloopt echt geweldig !!! staat iemand er wel eens bij stil???

het warme water om mijn haar mee te wassen lijkt wel vloeibaar goud!

om half 9 zitten we met een al netjesachtergelaten huisje en een helemaal ingerichte auto fris en fruitig aan het ontbijt met een gebakken eitje en yoghurt ..brrr en dit alles voor die ellendige malerone (malariapillen).

issabella zet tot 2 keer toe de generator aan om voor mij een heerlijk kopje nespresso te maken ,tís wel behelpen hier he???

we vertrekken!!! op naar het avontuur !!! onze eerste stop is in ellisras bij theo’s bande om onze band te laten repareren na 20 min wordt ons een enorm stuk ijzer aangeboden wat in de band zat en voor een 10tje is hij weer gemaakt !

bij de mac even koffie en een hamburger gehaald en dat alleen om even naar de wc te kunnen ,bij de spar slaan we water in en rijden verder .

ezels langs de kant van de weg ,ezels op de weg ..zo ook koeien en geiten langs en op de weg ..

we slalommen om de potholes heen ,wat een weg ..verschrikkelijk!!! op naar de volgende lekke band!!!

ineens zijn we bij de grens ,waar kom jij van??? holland …met een brede grijns worden we welkom geheten …stempels ,handtekeningen ,en 18 euro armer mogen we botswana in .

tafeltjes met watermeloenen ,tentjes met droe wors…fruit en groenten… de schoolkinderen lopen in uniform in rijtjes en keurig in het gelid en zwaaiend langs de kant van de weg.

vrouwen onder paraplu’s die hen tegen de zon beschermen lopend zingend langs ..

mond en klauwzeer controles …we mogen gewoon door ,het is te warm om op te staan??

om de 10 km weer een nieuwe controle ..en iedereen zwaait ….rij maar door !!!

onderweg doen we verstandig ,mijn visa kaart stop ik onder de inlegzool van mijn rechterbergschoen ,nadat ik eerst het nummervan de kaart, bij de notities in mijn telefoon heb opgeschreven ,wat ik nog nooit had gedaan !!!

dollars verdwijnen als sneeuw voor de zon onder de inlegzool van gertjan zijn linkerbergschoen …

een pasje in de dubbele bodem van de koffer …een pasje in mijn toilettas …een rolletje geld in het pennenvakje van mijn tas ….nou moet ik ook even opschrijven waar ik alles heb gelaten want over 5 min weet ik dit niet meer!!!

kinderen zwaaien …voorbijgangers zwaaien ..ik lees in ons boek dat de mensen in botswana maar gemiddeld 37 jaar worden !!!ik leef al bijna 16 jaar langer !!! ik ben bevoorrecht …de rest van de pasjes laat ik waar ze zijn …ik geloof het niet ,niemand wil mij kwaad doen …

we zijn er !!!1000den potholes later en kilometers rechtdoor gereden over een weg met overstekend wild,(nou ja die koeien ezels en geiten dan ) zijn we eindelijk in francistown .

geen blanke te bekennen …overal stalletjes…overal mensen en kinderen …1 hotel dus dat kan niet missen !!!

we rijden de parkeerplek voor de deur op en van 2 kanten komt de security , gertjan gaat pinnen ,ik kan roken ,we halen de auto leeg en gaan hiernaast bij de spur eten .

spareribs…lekker ..het kost me wat moeite …bij ons zit het vlees tussen de botten …hier zit het vlees op de botten !!! maar het is zo veel lekkerder dan bij ons ..!!

waar kom jij van ??? liefkozend gaat haar zwarte hand over mijn ouwe vrouwen witte arm …

en zonder te vragen stopt ze alle restjes in een bakje voor morgen ..

we zitten in het enige hotel wat hier is ,tralies overal …het lijkt alcatraz wel ..de generator loeit …de airco doet iets…voor de deur staan 2 mannen die voor 2 euro onze auto bewaken..we hebben een superkamer ,een heerlijk bed …een flatscreen met voetbal een warme douche en ???? internet!!!!!! even met de kinderen praten…even facebooken …even stiekum kijken of het met iedereen goed gaat ….

morgen gaan we verder …voor het eerst van mijn leven 3 dagen in een “boom-chalet”….net ietsje meer dan een boomhut ..ik ben bevoorrecht …ik heb de kans om met eigen ogen te zien dat afrika minder primitief is als iedereen denkt …het bewijs ???vandaag had ik supersnel internet !!!! langs alle wegen lag de glasvezelkabel klaar om onder de grond gestopt te worden …ik ben in botswana…een droom is werkelijkheid geworden !

hier is de mac,de kfc,de spar, de spur, zelfs een apple-store… welkom in de bush …